
Ήταν μια μάχη που κράτησε μήνες…
Παρουσιάσεις, εξαντλητικά business cases, PowerPoint που θα έκαναν ακόμα και τον πιο έμπειρο μάνατζερ να κλάψει. Αλλά τα κατάφερες! Έπεισες τη διοίκηση να επενδύσει στο πολυπόθητο Learning Management System (LMS). Το σύστημα ήρθε, εγκαταστάθηκε, γυαλίζει από καινοτομία… και τελικά δεν το χρησιμοποιεί κανείς!
Όταν το “Field of Dreams” Δεν ισχύει για το LMS
“Build it, and they will come,” έλεγε ο Kevin Costner στη διάσημη ταινία. Μόνο που οι εργαζόμενοι προφανώς δεν το είδαν ποτέ αυτό το έργο, γιατί το LMS σου μοιάζει πιο άδειο κι από αθηναϊκό δρόμο τον Δεκαπενταύγουστο.
Η αλήθεια είναι ότι η νευροεπιστήμη μάς λέει πως ο εγκέφαλος αγαπά την επιβράβευση και αποφεύγει τον κόπο. Δηλαδή, αν δεν έχεις κάνει το LMS πιο ελκυστικό από το TikTok, οι πιθανότητες να μπει κάποιος να μάθει κάτι είναι ίδιες με το να επιλέξει μπρόκολο αντί για σοκολάτα.
Πώς να σώσεις την κατάσταση πριν σε χρησιμοποιήσουν ως Case Study για Failure to Launch
1 Κάν’ το Προσωπικό (Όχι σαν Τηλεφωνικό Κέντρο)
Ο εγκέφαλος μαθαίνει καλύτερα όταν το περιεχόμενο συνδέεται με κάτι που ήδη ξέρει και θεωρεί χρήσιμο. Αν τα μαθήματα είναι γενικά και αόριστα (“Leadership Skills 101” – σιγά τα αυγά), κανείς δεν θα ασχοληθεί. Δώσε εξατομικευμένες προτάσεις βασισμένες στο ρόλο και τις ανάγκες κάθε εργαζόμενου.
2 Πρόσθεσε Δόσεις Ντοπαμίνης (Gamification, Baby!)
Δεν χρειάζεται να γίνεις η Blizzard, αλλά λίγη πρόκληση δεν έβλαψε κανέναν. Badges, πόντοι, leaderboard – οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη μάθηση πιο εθιστική από ένα mobile game.
3 Μην Περιμένεις να Έρθουν – Πήγαινε Εσύ σε Αυτούς
Αν το LMS σου είναι σαν ένα ήσυχο βιβλιοπωλείο σε μια ξεχασμένη γειτονιά, κανείς δεν θα μπει. Φέρε τα courses εκεί που είναι οι εργαζόμενοι: SMS, Slack, email, ακόμα και memes. Ναι, memes. Το “When your boss tells you to take the cybersecurity training” με ένα δραματικό σκυλάκι μπορεί να κάνει περισσότερη δουλειά από οποιαδήποτε ανακοίνωση HR.
4 Δώσε Κάτι Άμεσο, Όχι Μόνο “Βαριά” Μάθηση
Ο εγκέφαλος λατρεύει τις μικρές, γρήγορες δόσεις γνώσης. Αν το LMS είναι γεμάτο με μαθήματα 3 ωρών, ξέχασέ το. Κάνε microlearning: 5-10 λεπτά, κάτι πρακτικό, και voilà – λιγότερη γκρίνια, περισσότερη γνώση.
5 Ποιος Δεν Θέλει Λίγο Χάος; Κάνε το FOMO Σύμμαχο
Αντί να σπας το κεφάλι σου γιατί δεν μπαίνουν οι εργαζόμενοι, κάνε τους να νιώσουν ότι χάνουν κάτι. Ανακοινώσεις όπως “90% των στελεχών ήδη έκαναν αυτό το μάθημα – εσύ;” ενεργοποιούν την κοινωνική πίεση. Ναι, είναι λίγο ύπουλο! Ναι, λειτουργεί!
The End… Ή Μάλλον Just the Beginning
Αν νομίζεις ότι το LMS είναι απλώς ένα σύστημα, κάνεις λάθος. Είναι ένα ταξίδι αλλαγής συμπεριφοράς. Και όπως κάθε καλό ταξίδι, χρειάζεται καλούς οδηγούς, λίγη διασκέδαση και ίσως… λίγο δράμα.
Λοιπόν, είσαι έτοιμος να κάνεις reboot στην εκπαιδευτική σου στρατηγική; Ή θα μείνεις μόνος στο LMS;
Κατεβάστε Δωρεάν τον Οδηγό eLearning
Πρακτικός οδηγός για την δημιουργία οικονομικού εκπαιδευτικού πλάνου eLearning για την επιχείρηση, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Τι θα μάθετε:
► Πώς διερευνώ τις ανάγκες της επιχείρησης
► Πώς αξιολογώ αξία/όφελος
► Πώς αξιολογώ τους εκπαιδευόμενους
► Πώς δημιουργώ learning paths
► Πώς επιλέγω content και μέθοδο
► Πώς το επικοινωνώ στους εργαζόμενους και στην εταιρεία
► Πώς επιλέγω Πλατφόρμα eLearning
Leave a Reply